expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sunday, July 5, 2020

KETAM MASAK LEMAK

CARA MUDAH KETAM MASAK LEMAK

BAHAN-BAHANNYA:
2- 3 ekor ketam saiz sederhana besar
Santan dari 2 biji kelapa
Segenggam cili api (ikut citarasa masing-masing)
3 biji bawang kecil
3 ketul kunyit hidup
3 batang serai (dititik)
2 helai daun kunyit
3 keping asam keping
Sedikit air
Garam & Gula secukup rasa

CARA-CARA MEMASAKNYA:
1- Bersihkan ketam dan potong.
2- Satukan cili, bawang, kunyit hidup dan sedikit air dalam blender, kisar sampai halus.
3- Panaskan periuk atas dapur masukkan bahan yg telah diblender masak sampai mengelegak.
4- Masukkan ketam, daun kunyit, asam keping, serai n santan cair kacau sampai ketam kemerahan.
5- Masukkan santan pekat, pastu garam n gula secukup rasa kacau sampai ia masak jgn sampai pecah minyak ( perlu dikacau selalu )..
6- Sedia untuk dihidang



Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment