CARA MUDAH KETAM MASAK LEMAK
BAHAN-BAHANNYA:
2- 3 ekor ketam saiz sederhana besar
Santan dari 2 biji kelapa
Segenggam cili api (ikut citarasa masing-masing)
3 biji bawang kecil
3 ketul kunyit hidup
3 batang serai (dititik)
2 helai daun kunyit
3 keping asam keping
Sedikit air
Garam & Gula secukup rasa
CARA-CARA MEMASAKNYA:
1- Bersihkan ketam dan potong.
2- Satukan cili, bawang, kunyit hidup dan sedikit air dalam blender,
kisar sampai halus.
3- Panaskan periuk atas dapur masukkan bahan yg telah diblender masak
sampai mengelegak.
4- Masukkan ketam, daun kunyit, asam keping, serai n santan cair kacau
sampai ketam kemerahan.
5- Masukkan santan pekat, pastu garam n gula secukup rasa kacau sampai
ia masak jgn sampai pecah minyak ( perlu dikacau selalu )..
6- Sedia untuk dihidang
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment