Bahan-bahan:
1 paket Spaghetti (saya gunakan San Remo)
1 biji bawang holland besar - dipotong kiub kecil
1 labu bawang putih - dicincang kasar_
Udang segar (sederhana besar) - ikut selera masing-masing sama ada nak banyak atau sedi
kit. Bersihkan dan buang kulit.
1/2 cawan minyak zaitun (lebih elok gunakan extra virgin olive oil)
1 tin button mushrom - dihiris
1 biji lada benggala hijau @ green capsicum - hiris panjang
6 tangkai cili kering -buang biji dan hiris memanjang
1 tangkai fresh parsley (boleh digantikan dengan parsley flake kering)
1 sudu kecil ground oregano
Sedikit chilli flakes
Sedikit black pepper
Sedikit maggi cukup rasa
Garam secukupnya
CARA-CARANYA:
Didihkan air dan rebus spaghetti(jangan terlalu lama hingga spaghetti menjadi terlampau lembut). Ketepikan. Panaskan olive oil dan goreng isi udang tadi sehingga warnanya berubah menjadi kemerah-merahan dan separuh masak. Angkat udang yang digoreng tadi, masukkan pula bawang putih dan tumis seketika. Setelah naik bau, masukkan bawang holland dan biarkan 2 minit.
Setelah itu masukkan cili kering dan chilli flakes. Kemudian, masukkan button mushroom. Kacau sebati dan masukkan oregano, black pepper dan maggi cukup rasa. Masukkan udang yang telah digoreng diikuti oleh spaghetti dan gaul sebati. Tambah garam sekiranya perlu dan akhir sekali masukkan lada benggala hijau serta parsley. Kacau seketika dan angkat spaghetti.
Didihkan air dan rebus spaghetti(jangan terlalu lama hingga spaghetti menjadi terlampau lembut). Ketepikan. Panaskan olive oil dan goreng isi udang tadi sehingga warnanya berubah menjadi kemerah-merahan dan separuh masak. Angkat udang yang digoreng tadi, masukkan pula bawang putih dan tumis seketika. Setelah naik bau, masukkan bawang holland dan biarkan 2 minit.
Setelah itu masukkan cili kering dan chilli flakes. Kemudian, masukkan button mushroom. Kacau sebati dan masukkan oregano, black pepper dan maggi cukup rasa. Masukkan udang yang telah digoreng diikuti oleh spaghetti dan gaul sebati. Tambah garam sekiranya perlu dan akhir sekali masukkan lada benggala hijau serta parsley. Kacau seketika dan angkat spaghetti.
Taraaaa....spaghetti anda sedia dihidang dan Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment