BAHAN-BAHANNYA:
4 biji terung panjang - potong serong
2 sudu ikan bilis - bersihkan dan goreng
2 biji bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 biji bawang besar - hiris
21/2 sudu besar cili giling atau
15 biji cili kering - tumbuk lumat
Asam jawa sebesar ibu jari - ambil airnya
Gula dan garam secukup rasa
Minyak secukupnya
CARANYA:
Terung panjang digoreng jangan terlalu masak(cukup sekadar lembut).
Ikan bilis digoreng sebentar. Bawang merah dan putih ditumis dengan
sedikit minyak.
Bila sudah agak kekuningan sikit masukkan cili dan goreng sampai
garing.
Kalau terlalu pekat tambah sikit air. Masukkan air asam jawa dan bawang
besar. Kacau sampai naik minyak.
Masukkan gula dan garam secukup rasa.
Akhir sekali masukkan ikan bilis dan terung yang digoreng tadi.
Kacau sebati. Sedia dihidangkan.
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment